2010. január 27., szerda

Próbálok rövidíteni...

Kicsit el vagyok maradva saját magamhoz képest is… Lassan tényleg olyan leszek mint az Osaka nevű kislány az Azumanga Daioh-ból…





Na mindegy üdvözlök minden kedves olvasót, a 3 bejegyzés alkalmából, kicsit le voltam lombozva a vizsgák, meg magánéleti gondok miatt, azért nem sikerült tartani sajnos az ütemtervet.

Mostanság a nem túl jól megérdemelt pihenést élvezem, és gondolkodom, hogy a jelenlegi szakom nem épp az én világom... Persze erre sokan legyintenek, vagy azt mondják, hogy várható volt, de én megpróbáltam, és még fogom is.. Legalábbis ebben a tanévben még biztosan…

Azért lassanként sikerül egyre szimpatikusabb tárgyakat találni. Most például sikerült felvennem a Kommunikáció, és Médiaismeret nevű tárgyat, ami nem igazán köthető a szakomhoz, de legalább érdekel..
Egyébként visszatérnék az alap elgondolásomhoz, miszerint Pestre megyek, de ott koleszt szinte biztos, hogy nem kapnék, és be kell, hogy valljam magamnak, hogy a szüleim sem látnának megint egy nagyvárosban szívesen. Nem mintha olyan bulizós fiatal lennék, de ha megadatik, a jó szórakozási lehetőség, általában kihasználom…
Annyi biztos, hogy a Grafikus Animátori szak nagyon illik a személyiségemhez, csak se állás nincs láthatáron ilyen végzettséggel, se tanulási lehetőség Budapesten kívül. Ha esetleg valakit érdekelne, erre a szakra nem elég érettségizni, vagy tanulmányokban teljesíteni. Van egy művészeti felmérés, aminek a szakvéleménye sokat nyom, és van egy „médiaismeret” teszt ami szintén nem egy leányálom… Összességében a szak ponthatára közelít 400-hoz, amit az eddigi tanulmányaim alatt nem igazán sikerült összeszednem. De ne is rohanjunk ennyire előre... Egyébként nagy álmom lenne, ha sikerülne bekerülni, hogy az Árpád-házi királyokról csinálni, egy nagyon komoly, inkább felnőtteket célzó, animációs sorozatot. Mint valami királydráma, valós történelmi személyekkel.

Apropó történelem.. A minap sikerült megnéznem a Báthory című filmet, ami meg kell, hogy mondjam elég jó kis alkotás lett. Nagyon jól lehet látni benne, a középkori emberek babonákban, és hiedelmekben gazdag világát. A történetet gondolom, sokan ismerik az itt jelenlevő olvasók, de azért, hadd mondjak mégis pár szót róla.

Báthory Erzsébet életét legendák övezik, azt állították róla, hogy jártas az okkult tudományokban, megkínozta szolgálóit, és mindent megtett az öregedés elkerülése ellen, vámpírizmussal, és boszorkánysággal vádolták.

Kicsit a történelmi tényekről…
(forrás wikipédia)
Apja ecsedi Báthory György volt, aki 1570-ben halt meg, anyja somlyói Báthory Anna, anyjának testvére Báthory István fejedelem (1571–1586), aki később lengyel király lett (1575–1586). Báthory Erzsébet az ecsedi kastélyában töltötte gyermekkorát. Nádasdy Ferenc gróffal, aki nála öt évvel volt idősebb, tizenegy éves korában jegyezték el. 1575-ben lépnek frigyre, amire még II. Miksa császár is hivatalos volt, habár az út veszélyeire hivatkozva nem jött el. Nádasdy gróf feleségének a csejtei kastélyt és a körülötte lévő 12 falut adta nászajándékba, amelyek Pöstyén közelében terülnek el. 1602-től a Nádasdy család tulajdona, akkor sikerült teljesen megvásárolni. Erzsébet először Sárvárra került, ahol a Nádasdy családnak volt családi kastélya, majd ezután nemsokára Csejtére költöznek. Miközben Nádasdy Ferencet – akit kegyetlensége és bátorsága miatt „Fekete Bégként” is emlegettek – a török ellen vívott csatározások kötötték le, Erzsébet sokat tartózkodott egyedül, magányos és zárkózott volt. Házasságukból öt gyermek fogant, akik közül kettő fiatalon meghalt. Férje 1604-ben halt meg Sárváron. Erzsébet ezután özvegyként élt tovább.

A film története, a legendák vonalán indul, majd egyre jobban kezdjük elveszteni a talajt, a valóság, és a legendák közt, végül rájövünk, hogy az egész egy roppantul jól megszerkesztett cselszövés..

Az eredeti legendák, kicsit más módon, de hasonló indíttatásból terjedtek el.
Itt is idéznék a Wikipédia aktuális oldaláról, hogy egy kicsit rövidítsem az írásomat, addig sem ejtek olyan sok hibát :)

Mendemondák szerint egyszer úgy megütött egy szolgálót, aki az úrnő haját fésülte és megrántotta, hogy annak kiserkent a vére és Erzsébet kezére fröccsent. Úgy látta, a bőre megszépült tőle. A fiatalság titkát keresve megölte a lányt és megfürdött a vérében. Később szüzek vérét vette, akiket a legalkalmasabbnak talált ilyen célra. Birtokán összegyűjtötte a szüzeket, megkorbácsolta, megcsonkította és megkínozta, majd a lábuknál fellógatva őket, vérüket vette.
Állítólag ivott is a vérükből, kezdetben aranyserlegből, majd közvetlenül a testükből. Miután a környéken élő lányok elfogytak, kastélyában akadémiát létesített női szeretőjével és az ideküldött lányokkal hasonló módon végzett. A történet szerint elfogatásáig hatszáznál is több lány életét oltotta ki.

Persze manapság kiderülnek részletek, ami sokat vesz el a történet hitelességéből. A horrorisztikus legendák alapját,egy jezsuita pap által papírra vetett írás alkotja, mely Báthory Erzsébet halála után 150 évvel kelt. Ennek fényében a fenti történet valóságtartalma megkérdőjelezhető.

Igazából, most ha beleképzeljük magunkat, egy kicsit az akkori emberek bőrébe. Amihez a film nagyban hozzá is segíthet, ha valaki végignézi.

Nem is olyan nehéz elhinni azt, amit látunk. Persze mai szemmel, mikor már tudjuk, hogy a föld nem lapos, és mindenki ismeri a kérdést „De mi a faszom azaz internet?”, kicsit nehézkes egy egyszerű jobbágyként gondolkodni, de ha egyszer sikerül… Rá kell jönnünk nem is az a világ a félelmetes amit nem ismerünk, hanem az amit már kezdünk megismerni, de még mindig nem tudjuk a válaszokat azokra a kérdésekre ami miatt elkezdtük a tudást összegyűjteni. Nem nagyon akartam most filozofálgatni, de így jött ki…





Az anime blokkban, most egy lassan 8 éves animeról szeretnék beszélni, amit most sikerült végre közel egyhuzamban végignéznem…

Azumanga Daioh

Ez a 26 részes sorozat nagyon jó vígjáték, szinte mindenkinek ajánlom, nemtől, kórtól függetlenül, mert mindenki megtalálja benne a számításait. A sorozat maga 6 gimnazista lány életét követi végig 5-5 perces kis blokkokba szedve, az 1.-s megismerkedéstől, egészen a főiskolára való bejutásig. A történet lényege, hogy azok akik jó barátok, nem fognak elszakadni egymástól, ha esetleg más munkahelyre, vagy iskolába kerülnek, bár ezt csak a legvégén látjuk át mikor már a lányok az érettségire készülnek. Alapjában véve, egy nagyon humoros, és jó sorozat, akik komolyabbat várnak bele se nézzenek, mert csalódni fognak.. Tegyék félre akkora mikor nem lesz kedvük semmit sem csinálni, de mégis nevetnének egy jót, azon, hogy milyenek voltak, lesznek, lennének ilyen helyzetben… Be kell, hogy valljam, én az Osaka nevű lányban kicsit magamra ismertem aki esetleg látta a sorozatot, az véleményként írhatná, hogy igazam van-e, vagy sem..





Szerintem ennyi elég is lesz egyenlőre, nem akarok úgy járni mint az előző alkalommal amikor sokat írtam… Nem szeretném az időtöket rabolni, próbálok inkább sok kicsit írni, mert a hosszú szöveget nehezebb volt kezelni is, meg ti sem olvastátok annyira, amit meg tudok érteni..
Elköszönésképp a Hard zenekar, egyik számát küldeném, amin mostanság akadt meg a szemem a youtube-on…
Igazából maga a szám, annyira nem tetszett, de az, hogy ennyi remek hangú énekest, láttam egy helyen szerintem már megérte, a meghallgatását.
Csak pár együttes, amiknek tagjai közrejátszottak, a teljesség igénye nélkül: Kalapács, Hard, Depresszió, Wendigo, Zorall, Irigy Hónaljmirigy



6 megjegyzés:

  1. A zenében nincs is szólója Ferinek (depi)...
    Am akkor feb. 13-án megyek én is:D...
    Majd bemutatkozok a dobosnak:p

    VálaszTörlés
  2. Nincs, de az énekes befigyel pár mondat erejéig...

    VálaszTörlés
  3. Csoki, hát én is kezdem egyre jobban úgy érezni h belehugyoztak a müzlimbe : /. Tegnap basztak meg matekból, meg statikából is meghuztak tehát nem vmi öszinte a mosolyom ha erre a félévre gondolok :(, pedig még azt se lehet mondani azért mert lusta voltam...
    Különben ha többen bérel az ember lakást akkor elég jól ki lehet jönni itt is, nem kell feltétlenül koleszba menni.
    Eggyenlőre ennyit pötyögök aztán majd 13-án jobban kivesézzük a dolgokat.

    VálaszTörlés
  4. nem tom mi a rákért tamás volt a nevem de tök 8

    VálaszTörlés
  5. Majd megpróbálom kijavítani a neved, csak még rá kell jönnöm, hol lehet.
    Amúgy még nem igazán van konkrét tervem, csak azt írtam le amihez lenne kedvem. Közeli tervek szerint munka, hosszabb távon más suli, ennyi eddig a biztos..

    VálaszTörlés
  6. én meg kezdtem gondolkodni, hogy milyen tamás jön még velünk 13-ánXD

    VálaszTörlés